петак, 18. мај 2018.

Krečenje stana-Odabir boja i materijala



Proleće je period kada većina nas razmišlja o sređivanju i uređenju svoga doma. Svako želi da vreme prvodi u prostoriji koja je vedra i opuštajuća, a najbolji način da se to postigne jeste krečenje uz kvalitetan odabir boja za zidove.

Krečenje je jedna od aktivnosti koja je osnovna u uređenju stana i u potpunosti može da transformiše untrašnji prostor. Obzirom da je krečenje fizički zahtevan posao za koji je potrebno iskustvo, savetujemo vam da se dobro pripremite ako ste se odlučili za varijantu „uradi sam“.  Ukoliko se ranije niste bavili ovom vrstom poslova, onda prvi korak koji treba da napravite jeste da se posvetujete sa nekim ko ima predznanje u molerskim radovima. Varijanta „uradi sam“ dosta je povoljnija nego unajmljivanje majstora, al ono što treba da imate u vidu jeste da u tom slučaju vreme ne smije biti ograničavajući faktor, jer iziskuje mnogo rada i truda. U nastavku teksta donosimo korisne savete kojima vas uvodimo u avanturu zvanu krečenje.


Da biste krenuli u bilo koji posao majstora,  prvo što ćete obezbediti jeste alat. Alat koji je potreban za krečenje su valjak, četka, gletarica, špahtla, meredvine, rešetka za ceđenje, najlon I trake za zaštitu, a možete ih nabaviti u bilo kojoj radnji koja se bavi trgovinom alata. Morate da znate da će vam biti potrebna dva različita valjka I tri različite šaphtle i četke.
Da bi vam približili molerske radove uzećemo proizvoljnu veličinu stana od 60 kvadrata.Većina molera složila bi se da je za ovu kvadraturu potrebno blizu tri kante boje za zidove. Sami će te odlučiti da li da koristite akrilne, disperzivne ili poludisperuzivne boje. Prilikom odabira boje za zidove morate da budete pažljivi naročito kada prvi put krečite, a naše preporuke su da birate svetlije i nežnije tonove. Takođe, treba da znate da boju zidova treba uskladiti sa namenom prostorije, kao i sa postojećim nameštajom i detaljima u stanu.
Kada ste nabavili osnovna sredstva za krečenje sledeći korak jeste pripremiti prostorije, tako što ćete skloniti i zaštiti stvari. Važnije, sitnije stvari treba spakovati u kese i ostaviti na jedno mjesto, namještaj koji se nalazi u blizini zidova treba pomjeriti na sredinu prostorije i prekriti najlonom. Utičnice i prekidače zaštitićete trakom.
Ukoliko postoje pukotine na zidu moraćete da koristite glet masu kojom ćete popuniti ove praznine, takođe ukoliko postoje tragovi od masnoće i vlage preporučljivo je da ih uklonite sredstvima koja su namjenjena za to.

Ono što slijedi jeste priprema boje za krečenje zidova. Preporučujemo da se striktno držite uputstva proizvođača i da nakon pripreme prvo probate boju tako što ćete da je nanesete na mali dio zida i na taj način budete sigurni da je to nijansa koju želite. Četkama ćete nanositi boju na mesta koja su manje pristupačna, kao što su ćoškovi i ivice, dok ćete veće površine prelaziti valjkom.
Pravilo koje će vam reći svaki moler, jeste da krečenje treba da počne od plafona i to od uglova prema sredini, a kada se plafon osuši onda se prelazi na ostale zidove. Nakon što nanesete boju na zidove sačekajte da se osuši, a nakon toga nanosi se druga ruka istim postupkom.
Ono što slijedi nakon krečenja, jeste čišćenje prostorija i vraćanje stvari na svoje mesto.
Ukoliko ste u škripcu sa vremenom, a obzirom da krečenje nije lak posao, što ste i sami mogli zaključiti, onda je bolje da angažujete majstora koji će sve vaše muke riješiti u ynatno krećem vremenskom periodu.
Neophodno je da pozovete na broj telefona  +381/62-100-50-86 

Нема коментара:

Постави коментар